Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kolegij za šah i računarstvo: šahom do stipendija!

MojFaks | Vijesti, 03.12.2014.Kolegij za šah i računarstvo: šahom do stipendija!

Od 2009. godine osječki prvoligaški šahovski klub sa 60-godišnjom tradicijom nosi naziv “ETF Osijek” te je tako postao rijedak slučaj u Hrvatskoj da jedna prvoligaška momčad nosi naziv fakulteta.

Sve je krenulo na inicijativu prof. dr. Radoslava Galića, šahovskog zaljubljenika, koji nije samo vidio ovaj oblik suradnje nego je želio šah uvesti i kao fakultetski predmet.

Prirodno sam kao matematičar promišljao o šahu koji je odličan za učenje nekih teoretskih postavki. Primjerice teorije o odlučivanju. Najprirodnije je bilo vezati šah uz računarstvo i zato sam sadašnjem dekanu, prof. dr. dragi Žagaru, a onda prorektoru uputio prijedlog o uvođenju kolegija za šah i računarstvo, koje je on prihvatio”, pričao je profesor Galić.

Danas je kolegij za šah i računarstvo izborni predmet, koji trenutno pohađaju 44 studenta i u svakoj generaciji prihvaćen je iznimno dobro, a prepoznat je i daleko izvan hrvatskih granica.Bila je to od početka dobra priča, a zanimanje za suradnju i po znanstvenoj i po šahovskoj osnovi pokazalo je Sveučilište u Dallasu, koji su spremni stipendirati studente šahiste”, rekao nam je prof. dr. Drago Žagar, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

I studentska šahovska ekipa ove je godine ostvarila vrlo vrijedan rezultat. Studentska momčad ETF Osijek plasirala se iz Treće u Drugu hrvatsku ligu: “Većina igrača su studenti i profesori s Elektrotehničkog fakulteta, ali za ovu prigodu imali su pojačanje u nekim iskusnijim igračima”,  izjavio je Branimir Jukić, predsjednik Šahovskog kluba ETF Osijek koji je i sam aktivni šahist.

Ovo je sjajna sinergija fakulteta i kluba. Elektrotehnički fakultet u Osijeku je jedan od najboljih po kvaliteti izvođenja nastave. Međutim, imidž fakulteta ne stvara se samo na ovaj način. Fakultet ima i širi društveni značaj i ne može biti bolja promidžba fakulteta kroz klub koji je bio, evo, i prvak države. A uz to, s obzirom na sve što je pokrenuto, a također respektirajući ponovno i neke prirodne zakonitosti, smatram kako će se za određeno vrijeme stvoriti i kritična masa iz koje ćemo dobiti kvalitetu, vrhunskog velemajstora, koji će igrati za reprezentaciju i osvajati i velike šahovske turnire”, zaključio je budući počasni predsjednik ŠK ETF-a Osijek, Radoslav Galić.

L.B./izvor: Glas Slavonije
foto: Shutterstock


Elektrotehnički fakultet u OsijekušahračunarstvoETF OsijekstipendijeKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se