Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Kol'ko para, tol'ko muzike: Kako je živjeti u ruskim studentskim domovima

MojFaks | Vijesti, 19.08.2015.Kol'ko para, tol'ko muzike: Kako je živjeti u ruskim studentskim domovima

Kako je studentima u Rusiji? Ako je suditi po fotografijama ovog fotografa – ne baš predobro!

Osim prvih asocijacija na Putina, boljševike i menjševike, komunizam, Bajkalsko jezero i depresivne, ruske klasične autore koji obožavaju pisati debele knjige koje unda ulaze na sve popise lektira – poznati su i po ogromnom jazu između bogatih oligahra i siromašnih stanovnika.

U razvijenim zemljama Zapadne Evrope i SAD-a cijene smještaja u studentskim domovima iznose i do 1.000 eura mjesečno. S druge strane, u zemljama kao što je Rusija, sobu u studentskim domovima plaćate manje od 50 eura mjesečno. No, razlika u ponuđenim uslugama zato je, kao i cijena, drastično različita.

U studentskim domovima u Sjedinjenim Američkim Državama, kakav je onaj na Sveučilištu Purdue, studenti imaju sobe koje koriste samo oni, pri čemu su iste opremljene najmodernijim televizorima, kvalitetnom internet vezom i modernim kupaonicama. Za godinu dana boravka u ovom domu platit ćete blizu 14.000 dolara.

Situacija sa studentskim domovima u nekim drugim državama sasvim je suprotna.

Fotograf i reporter Pascal Dumont tijekom 2014. godine istraživao je u kakvim uvjetima žive studenti u ruskim domovima.Tamo je pronašao studente koji žive u sobama punim žohara, s dotrajalim namještajem, dok kupaonicu, kuhinju i druge zajedničke prostorije dijele s više desetaka osoba.

No, za većinu njih dom nije bio prvi izbor, ali su se, zbog visokih cijena najma stana, ipak morali useliti.

Kudakwashe Ndlova, 25-godišnji student koji je došao da studira na Sveučilištu Lomonsov, neuvjetnu sobu dijeli s još jednim cimerom iz Rusije.Ndlova ima stipendiju pa svoju sobu mjesečno plaća samo 10 dolara. "Jeftino je i to je sigurno", kaže on.Ipak, plaši se da bi voda koja curi sa stropa mogla izazvati strujni udar.Nigerijski studenti Christopher Onoja i Issac Ismaila dobili su stipendiju te su došli studirati u Moskvu. Kažu da im se dom ne sviđa jer je prepun žohara. Vlastitim sredstvima su renovirali sobu kako bi se mogli smjestiti.Yang Zhao, 25-godišnja studentica, rekla je da je morala useliti u dom jer joj niko nije htio izdati stan. "Čim bi shvatili da sam Kineskinja samo bi rekli njet", kaže ona.Studenti sami sebi čiste sobe, kupaonice i druge prostorije, a dani za čišćenje su subota i nedjelja.

Natpis u WC-u upozorava studente da vode računa o čistoći.Mnogi domovi nisu opremljeni mašinama za veš pa studenti odjeću peru ručno.Sigurnost u domovima je na visokom nivou. Vrata se otključavaju u pet sati ujutro, a zaključavaju u 23 sata.

Ako stranac želi ući u dom, mora imati pozivnicu od nekog od stanara doma te se uredno prijaviti na portirnici.Pušenje u domovima je zabranjeno, ali studenti uglavnom pronađu mjesto za to.L.B./izvor: Klix.ba
foto: Pascal Dumont via Klix.ba


Pascal DumontRusijastudentski domoviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se