Mojfaks.hr u Vijesti

Milanović savjetovao studente: 'Idite van, u Zapadnu Europu'

Ako se ne budeš baviola politikom, ona će se baviti tobom. Zato je dobro svakog dana dobiti dozu aktualno-političkih tema jer jednostavno: 'Know your sh**!'

14. srpnja 2015 11:41
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Mjesto radnje: Split. Glavni akter: premijer Milanović. Povod: pokretanje programa postakademskog zapošljavanja o kojemu smo već pisali. Želite li saznati što je poručio studentima?

...Pokrenut program Postakademskog zapošljavanja: studentima i do 240 tisuća kuna potpore...

\'Mi smo bolja zemlja nego što o sebi mislimo, odnosno bolja od onoga što o sebi govorimo\', rekao je premijer Zoran Milanović u Splitu, gdje se sastao s vodstvom sveučilišta i potom protokolarno označio početak projekta postakademskog zapošljavanja.

Objašnjavajući da je Hrvatska bolja zemlja nego što o njoj govorimo, ustvrdio je da smo već desetljećima zemlja srednjeg i višeg srednjeg dohotka te da nikada nismo bili sirotinja i treći svijet - nego gornji dio drugog svijeta.

\'To je bilo tako još prije četrdeset godina. U međuvremenu smo izborili svoju državu, što je jak mehanizam, ali nažalost smo više-manje ostali na pozicijama otprije četiri desetljeća. Svijet je borba za status, pozicije i zaradu - pa vidite što Grci rade kako bi dobili vrlo malo ili ništa\', kazao je Milanović i potom krenuo u reminiscencije svojih susreta s iseljeničkim zajednicama na rubovima Južne Amerike i Pacifika.

\'Ljudi su bili hrabri, žilavi, poduzetničkog duha, avanturisti. Vucite to naprijed, imate gene pobjednika\', poručio je studentima savjetujući im da barem godinu dana školovanja odrade u Zapadnoj Europi.

\'Idite vani! Zapadna Europa zvuči ambiciozno jer je skuplja, ali uz dužno poštovanje, ondje ćete naučiti više nego u Istočnoj. Idite tamo gdje su bolji od vas i od mene, takvih još ima, u kontaktu s njima stizat ćete razliku i na koncu ćemo kroz možda dvije generacije biti isti\', kazao je premijer.

...Počeli upisi: postani student prve generacije Programa postakademskog zapošljavanja...

Sve to stoji, svi smo donekle svjesni da je obrazovanje u drugim europskim zemljama na mnogo višem nivou i standardu, ali što je s nama koji ne želimo otići? Što je s nama koji volimo svoje gradove i poznajemo svaku ulicu? Što je s nama koji pamtimo mjesto u rodnome gradu na kojemu smo se prvi put poljubili, nacugali do besvijesti, upoznali prijatelje za cijeli život? Što ako ne želimo otići zbog obitelji, društva i najljepših krajolika na cijelome svijetu?

Zašto bismo bolju budućnost tražili negdje vani, umjesto ovdje?

L.B./izvor: T-portal
foto: Facebook

Još vijesti