Mojfaks.hr u Vijesti

Nakon faksa nazad starcima?

S tržištem rada u banani i diplomom koja bi se ubuduće trebala štampati na papiru koji je nešto nježniji i bolje upija, kamo nakon faksa? Zna se – doma!

13. srpnja 2010 16:31
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Ne, nije vic. Možda kod nas to još ne dolazi dovoljno do izražaja s obzirom na to da je postotak ljudi koji uspiju dogurati do diplome prilično mršav, ali što kažete na statistiku da se danas u financijskom sektoru u Velikoj Britaniji za 50 radnih mjesta natječe 12 tisuća završenih studoša? Više nije dovoljno imati najbolje ocjene. U gomili blistavih životopisa sada presuđuju stavke tipa "s 12 godina sam volontirao u obližnjem staračkom domu" ili "skupio sam sve sličice s nogometnog prvenstva 1998." i "prije 7 godina spasio sam obitelj ježeva koju je skoro zgazio bus". Skoro...

Pogotovo studenti koji odlaze studirati u druge gradove ili druge zemlje, nakon stjecanja titule imaju prilično kratak rok za pronalaženje posla. Ukoliko ne ubodu nešto na vrijeme mnogi se vraćaju roditeljima, kao što je danas slučaj sa Britancima, da si poslože životne kockice i vide što i kako dalje. Ironija je na djelu i u onoj skupini kojoj je perspektiva roditeljske kuće totalni horor, pa upisuju postdiplomske studije, ne iz znatiželje ili bajne akademske karijere, već iz jednostavnog razloga da si povećaju šanse za zapošljavanje.

Faks je bio luksuz...

Do prije dvadeset godina ići na faks bio je luksuz gradske mladeži kojoj se nije nešto išlo u vojsku ili radilo s 18 godina. Da li ulazimo u epohu kada će diploma nešto vrijediti tek ako je podebljana znanstvenofantastičnim CV-om i gomilom sreće? Ukoliko je poanta studiranja da se vratimo starcima par knjiga pametniji i par godina uzaludniji onda je na djelu totalno loša računica. Njima smo bili mili i dragi i bez titule.

Krešimir Dujmović

Pročitajte još...
Student servis? – Evo što bi trebao biti!
Kineski studenti mešetare na burzi, a što ti radiš?
Faks radi svoju iPhone aplikaciju
Najprofitabilniji studentski smjerovi

Još vijesti