Mojfaks.hr u Vijesti

Nove zvijezde na akademskom nebu: Kako to da je Srbija u vrhu, a Hrvatske nema nigdje?

Država s jakim i velikim visokoobrazovnim sustavom mahom ima jaku ekonomiju, a to pokazuje i nedavna analiza London School of Economics. Rezultati analize pokazuju koje države su nove super zvijezde u akademskom svijetu, a na popisu se našla i Srbija.

10. veljače 2017 11:03
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

London School of Economics je analizirala 15 000 sveučilišta u 78 različitih zemalja te su otkrili da se poduplao broj fakulteta u državama gdje je BDP narastao za 4,7% i to u samo pet godina. Weforum.org te države i njihova sveučilišta naziva "superstarima", a radi se o Tajlandu, Argentini, Čileu, Turskoj, Iranu, Kolumbiji i Srbiji.

Stručnjaci predviđaju da će navedene zemlje totalno "skršiti" države poput Rusije, Brazila, Kine i Sjeverne Afrike koje se tradicionalno definiraju i smatraju novim zvijezdama obrazovanja. Portal Times Higher Education objavio je i metodologiju istraživanja, a urednik portala, John Gill, kaže kako svaka od navedenih država ima svoje prednosti, ali i slabosti.


Izvor: Time Higher Education

On kaže kako primjerice Turska i Iran imaju briljantne mozgove među studentima, ali u Iranu vlada velika politička korupcija pa se često obrazovanje povezuje s određenom ideologijom što je velik problem.

Kao što možemo vidjeti, naša susjedna zemlja Srbija je ponovno zasjela na tron pohvala kada se radi o visokom obrazovanju. K tome, beogradsko Sveučilište se uvijek nađe na popisu najboljih u Europi i svijetu, a vrlo je otužno vidjeti da se zagrebačko Sveučilište ne pojavljuje ni na kakvim ljestvicama prestiža niti u medijskim natpisima, osim kad su u pitanju skandali.

Više o ovom istraživanju možete pročitati ovdje.

Ivana Petrić
foto: Pixabay

Još vijesti