Mojfaks.hr u Vijesti

Prvi u Hrvatskoj: Osnovan Centar za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci

Ženski studiji napokon ulaze i u akademski sustav Republike Hrvatske...

18. ožujka 2016 13:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Jučer je u Akvariju, prostoru Studentskoga centra u Kampusu, održano predstavljanje prvog hrvatskog prijevoda knjige "Drugi spol" francuske filozofkinje i književnice Simone de Beauvoir koja je svojim zalaganjem za emancipaciju žene i nekonformističkim duhom zauzela istaknuto mjesto u francuskom egzistencijalizmu.

Razgovorom o knjizi obilježeno je i osnivanje Centra za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci prvog centra takve vrste u sklopu akademskog sustava Republike Hrvatske.

Uz voditeljicu Centra za ženske studije Brigitu Miloš i izvršnu direktoricu Centra za napredne studije jugoistočne Europe pri riječkom Sveučilištu Sanju Bojanić, u razgovoru je sudjelovala prevoditeljica knjige Mirna Šimat, a kao posebna gošća i glumica Mira Furlan koja je pročitala nekoliko odabranih ulomaka i s brojnom publikom iz studentskih redova podijelila svoja iskustva, razmišljanja i zapažanja na temu feminizma i borbe za ljudska prava općenito.

Prvo izdanje knjige koja se do danas smatra stupom feminizma pojavilo se 1949. godine i izazvalo mnoge prijepore, posebice zbog pogleda autorice na majčinstvo, budući da je i tome zagovarala pravo na slobodu izbora, smatrajući da nije svaka žena dobra majka niti predodređena za tu ulogu.

Govoreći o svom pogledu na feminizam Mira Furlan je kazala kako jedinom pravom smatra klasnu borbu i borbu za ljudska prava, jer borba za prava žena i različitih manjinskih skupina samo pospješuje njihovu getoizaciju. Između ostalog, iskazala je zaprepaštenje konzervativizmom mladih, u što se uvjerila radeći sa studentima iz cijelog svijeta u Americi.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Novi list
foto: Pixabay

Još vijesti