Mojfaks.hr u Vijesti

Riječki Ekonomski fakultet sufinancira studentsko samozapošljavanje

Na riječkom Ekonomskom fakultetu pokrenut je projekt partnerstva u poduzetništvu, što znači da će Fakultet vlastitim sredstvima pomoći studentima u pokretanju poslova. Ovo je prvi takav projekt u Europi, a namjera je da se studentima pomogne u samozapošljavanju.

15. srpnja 2014 15:21
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Za sufinanciranje takvih projekata Ekonomski fakultet bi godišnje izdvajao oko 200 tisuća kuna vlastitih sredstava. Kasnije bi od dobiti tako osnovanih poduzeća mogle biti pokrenute nove ideje, objašnjava dekan Heri Bezić. Dodaje da su se profesori koji sudjeluju u projektu odrekli honorara, što je začudilo njihove kolege, ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. Fakultet u potpunosti financira osnivanje poduzeća, pruža savjetodavne usluge i osigurava poslovni prostor bez gubljenja vremena.

Većinski vlasnički udio tvrtki imat će studenti, a Fakultet će biti suvlasnik u iznosu od 19%.

Poduzeće Funcore d.o.o, pokrenula su trojica studenata treće godine ekonomije. Luka Dopuđ iz Goričana tumači da su mogli završiti fakultet i čekati da im netko ponudi posao ili ga pokrenuti sami. Pa su osmislili plan posebne zabave za turiste, a uz pomoć Fakulteta, već ovo ljeto pokrenuli su posao u Poreču u Hotelu Tamaris. Nisu htjeli kafić ili štogod slično, trebali su ideju koja će probiti, objašnjava Zadranin Julijan Marin, pa su smislili spoj sporta i zabave, uz uklanjanje stresa. To je zapravo samo uvod u njihove dugoročne planove za otvaranje consulting poduzeća: ali za to nam je potrebno veliko iskustvo i veliki kapital.

Za male poduzetničke ideje treba na fakultetu izraditi poslovni plan i pokrenuti posao - to sada studentima omogućava riječki Ekonomski fakultet.

L.B./izvor: HRT Radio Rijeka
foto: sxc.hu

Još vijesti