Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Širenjem studentskog doma Pula će premašiti europski prosjek

MojFaks | Vijesti, 06.05.2016.Širenjem studentskog doma Pula će premašiti europski prosjek

Sveučilište Jurja Dobrile ima 3.600 studenata, od kojih je tisuću izvanrednih i oko 2.600 redovnih. Osim toga, 30-ak posto studenata je iz Pule, te nemaju pravo na domski smještaj.

Pravo na smještaj u dom stoga ima oko 1.700 studenata, a sa sadašnjim kapacitetom od 136 ležaja za studente i osam za gostujuće profesore, u hrvatskom su prosjeku prema kojem 8 posto studenata dobiva smještaj u domu, piše Novi list.

"Naravno da nas to ne zadovoljava i iako smo u listopadu lani otvorili naš novi dom, već ozbiljno radimo na daljnjem širenju. Tako ćemo se do kraja svibnja ove godine prijaviti na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 'Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studijskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju'. Tim bi europskim novcima osigurali u Puli nove kapacitete za smještaj studenata, novih 260 ležaja, čime bi došli do brojke od oko 400-tinjak ležaja i time značajno povećali postotak studenata koji dobivaju dom. Time bi bili i iznad europskog prosjeka koji je oko 20 posto redovnih studenata. Dakako bili bi i iznad hrvatskog prosjeka, a vjerujem da bi uspješno pokrili potrebe naših studenata za neko vrijeme, čak i u slučaju rasta sveučilišta", naveo je ravnatelj pulskog Studentskog centra Miodrag Čerina.

Ističe da je riječ o 72 milijuna kuna investicije, ali i o 100-postotnom bespovratnom financiranju iz EU fondova. Novi smještaj uredio bi se u bivšim bolničkim prostorima, praonici i kotlovnici. Bude li sve prošlo kako treba, radovi bi mogli početi dogodine i to prije odlaska studenata na ljetni odmor.

"Već je izgradnja novog doma i menze bio veliki korak i to osjećamo svaki dan. Primjerice, svakodnevno raste broj obroka kako studenata tako i profesora koji s njima jedu. Veliki je broj zahtjeva za smještajem gostujućih profesora zahvaljujući razgranatoj međunarodnoj suradnji, a od iduće godine, putem Erasmusa, povećat ćemo i dio kapaciteta, odnosno šest ležaja odvojiti upravo za studente koji dolaze iz cijelog svijeta kod nas. Već sada se u restoranu mogu čuti razni svjetski jezici među studentima i to je super", kaže nadalje Čerina i navodi da se osim toga novi prostori koriste za razne oblike edukacije koju organiziraju sami ili daju podršku vanjskim partnerima.

No, programa, naglašava, ima svaki dan sve više pa je tako upravo u tijeku dogovor sa studentskim udrugama za financiranje njihovih programa. S uvođenjem novih studija iduće godine i to u segmentu zdravstva, strojarstva i informatike, imat će sve više studenata koji čine logistiku kampusa, a njima je to povod za razmišljanje o širenju smještajnih kapaciteta i prehrane novih studenata.

"Nama je važno razmišljati i o slobodnom vremenu studenata i zato ćemo kroz 15-ak dana otvoriti novi web portal na kojem će studenti moći imati sve informacije od toga što dnevno mogu pojesti u studentskom restoranu do toga gdje mogu ići i koje programe pogledati. Pritom ćemo od njih tražiti da budu naši informatori i da na samom portalu daju prijedloge što uvesti, što mijenjati, što je dobro i ostale informacije. U konačnici radit ćemo i na časopisu i studentskom listu. Naravno, nezaobilazni segment je i sport, ali je to dobro organizirano i već postižemo značajne rezultate na državnoj, ali i međunarodnoj razini", kaže na kraju Čerina.

Više pročitajte ovdje.

L.B./izvor: Novi list
foto: Facebook@Studentski centar Pula


Sveučilište Jurja DobrilePulaMiodrag ČerinaStudentski centar PulainvesticijaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se