Mojfaks.hr u Vijesti

Snađi se, druže: trikovi kojima ćeš 'napumpati' broj stranica svog seminara

Svima nam je poznat onaj osjećaj kad čitaš, istražuješ i tipkaš do ludila, a i dalje nikako da postigneš onu kvotu stranica koju ti je zadao profesor. Osjećaj je čista depresija (iako ipak bolji nego kad broji slovne znakove prilikom ocjenjivanja).

25. veljače 2015 15:38
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Pomoći će ti malo kreativnih trikova koji će dodati koju stranicu tvom radu bez obzira odlučiš li se na Microsoft Word gimnastiku mijenjanja fontova i proreda ili pak uljepšavanje opisa koji će postati jako detaljni.

1. Podaci koje stavljaš u zaglavlje mogu biti šturi, ali i vrlo, vrlo detaljni. Ne treba šparati na informacijama! Osim naziva kolegija, profesora, datuma, uvijek možeš dodati i naziv fakulteta, adresu fakulteta, svoju mail adresu, web stranicu fakulteta, e-mail adresu svog profesora...dodaj i Twitter i Instagram račun!


 
2. Uvijek možeš povećati prored. Teško da će profesor prepoznati razliku između duplog proreda i 2.5 proreda (drži fige!).


3. Uvijek možeš povećati i font. Tko će primijetiti razliku između 12 i 12.5? Nitko ne mora znati...

4. Sve točke i zareze povećaj na 14pt. Zvuči zamorno pa možda čak i uzaludno, ali beskrajno klikanje po seminaru zvuči lakše od osmišljavanja novih paragrafa teksta.

None

5. Ispod jako dugačkog i naravno "boldanog" naslova dodaj još jedan ekstra razmak. Treba mu prostora da zasja i dođe do izražaja!

None

6. Promijeni font! Ne smiješ ga promijeniti preradikalno jer će biti preočito, ali umjesto Times New Romana pokušaj s Bookman Old Style fontom.


7. Budi jako deskriptivan/na! Koliko opisa može stati u temu o razvoju elektriciteta, pitaš se? Pa odgovor je: jako. Noć je bila tamna i hladna.Vjetar je hučeći zapuhao kraj Benjamina Franklina, brzinom od 50 km/h, povlačeći konce njegova zmaja koji se borio da ostane u zraku. Sijeda kosa podigla se uvis s tjemena...Neki će možda reći da baš i nije znanstveno, ali broj stranica pokazuje baš ovo:

None

8. Koristi bespotrebne citate za punjenje teksta. Citat iz Romea i Julije super će se uklopiti u onu temu o migraciji morskih puževa, zar ne?

9. Zamijeni sve zamjenice! One su tvoj najgori neprijatelj! Rečenica može izgledati ovako: "Oni su otišli u dućan", ali može izgledati i ovako: "Ivan, Borko, Maja, Kristina i njen psić Fifi su otišli u dućan." Kužiš?


10. Povećaj margine! Moraš ipak biti pažljiv/a. Pripazi na lijevu i desnu, gornju i donju marginu jer ih možeš podesiti kako god poželiš pogotovo ako...

11. ...dodaš i fensi podnožje (footer). Naravno, profesor će cijeniti dodatni trud, tvoje oko za detalje i prezentaciju. A kad si već pri tome...

12. ...dodaj i zaglavlje (header) s naslovom svog rada na svakoj stranici. Za slučaj da profesor zaboravi o čemu je rad. Samo želiš pomoći.

13. Izradi zasebnu prvu naslovnu stranicu (cover page). Tehnički, nigdje ne piše da se ona ne smije brojati kao prva.

None

14. No, nakon svega rad će ti vjerojatno izgledati nekako ovako:



15. Pa ćeš se morati vratiti na početak i osmisliti još sadržaja kojim ćeš ispuniti stranice koje ti nedostaju. No, font može ostati 12.5pt. Bez brige.

L.B./izvor: Seventeen
foto: Tumblr

Još vijesti