Mojfaks.hr u Vijesti

Sveučilište u Zagrebu na listi 500 najboljih svjetskih sveučilišta

Sveučilište Jiao Tong iz Šangaja objavilo je listu petsto najboljih sveučilišta na svijetu, a među njima se po prvi puta smjestilo i Sveučilište u Zagrebu.

26. kolovoza 2011 15:04
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

Sveučilište u Zagrebu smješteno je u kategoriji sveučilišta koja su plasirana od 401. do 500. mjesta na svijetu. U istoj je kategoriji je i Sveučilište u Ljubljani.

Akademsko rangiranje svjetskih sveučilišta koje od 2003. provodi Sveučilište Jiao Tong iz Šangaja, objavljujući svake godine listu pet stotina najboljih svjetskih sveučilišta, temelji se na ocjeni nekoliko pokazatelja i podataka. Između ostaloga, prilikom rangiranja se vrednuje broj alumna i profesora dobitnika Nobelove nagrade i Fieldsove medalje, broj istraživača koji su objavili radove u prestižnim znanstvenim časopisima, te njihova citiranost u drugim znanstvenim publikacijama, broj članaka koji su evidentirani u najvažnijim znanstvenim bazama te ukupan akademski uspjeh institucije u odnosu na njezinu veliličinu i broj stalno zaposlenih istraživača.

Prvo mjesto zauzeo je Harvard University, za kojim slijede Stanford University, Massachusetts Institute of Technology (MIT), University of California Berkeley, University of Cambridge, California Institute of Technology, Princeton University, Columbia University, University of Chichago i University of Oxford.

Od petsto najboljih sveučilišta na svijetu njih dvjestotinjak je europskih.

N.LJ.J.


Još vijesti