Mojfaks.hr u Vijesti

Tužba protiv fakulteta zbog nemogućnosti pronalaska posla

Tri američka pravna fakulteta suočena su s optužbama na sudu zbog lažnih navoda u reklamiranju. Naime, fakulteti su naveli da većina studenata nakon završetka studija nađu posao u roku od devet mjeseci. Nekima to nije uspjelo pa su odlučili pronaći pravdu na sudu.

9. veljače 2012 12:51
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

15 studenata diglo tri odvojene tužbe

Radi se o Pravnoj školi John Marshall, Koledžu Chicago – Kent te Sveučilištu DePaul. Sve tri tužbe su odvojene, ali su optužbe iste. U tužbi stoji da se ovi fakulteti još od 2000. godine reklamiraju tako što kažu da se 90 posto studenata nakon završetka zapošljavaju u roku od devet mjeseci. U tužbama također stoji i da je prosječna plaća koja se navodi kao pravilo nakon završetka ovih studija netočna te se temelji tek na nekolicini ljudi koji dobro zarađuju.

U tužbama stoji da se pod zaposlenjem u roku od devet mjeseci smatra bilo koji posao koji uopće nije u pravnoj branši, što je neprihvatljivo. Navodi se i da studenti koji završe ove fakultete imaju ograničene mogućnosti zapošljavanja te imaju velike nagomilane dugove zbog troškova studiranja pa se zbog svega navedenog ne isplati studirati pravo.



Protiv Pravne škole Johna Marshalla tužbu je podiglo troje bivših studeneta, protiv Sveučilišta DePaul njih osmero, a protiv Koledža Chicago – Kent četvero. Traže kompenzaciju za svoju situaciju te da im fakulteti plate nagomilane troškove studiranja. Uz ovo traže i da se uposle neovisni stručnjaci koji će otkriti pravo stanje stvari o zaposlenju i plaćama nakon završetka studija.

Nakon globalne recesije studenti prava suoečni su s problemima u zapošljavanju. Tržište je smanjeno i potrebno je manje odvjetnika.

Nakon ovih tužbi podnijete su i nove protiv pravnih fakulteta na Floridi, u Kaliforniji, New Yorku te Delawareu, a sve s istim optužbama.

N.LJ.J.
Foto: photoxpress.com

Studiraš ili planiraš na faks? Pregledaj popis fakulteta, skripte, studentske domove, poslove...

Pročitaj još...
Današnji brucoši više uče, manje piju i manje partijaju
Striptiz kao dobar način zarade za studentsku školarinu
Jeste li znali? Cure danas piju više od frajera

Još vijesti