Mojfaks.hr u Vijesti

Udar na sveučilišta u Turskoj: Erdogan smijenio sve dekane, suspendirao nastavnike...

Ovog je vikenda svijet šokirala vijest o navodnom građanskome udaru u Turskoj.

20. srpnja 2016 18:14
Slika nije pronađena

Slika nije pronađena Foto: MojFaks

I dok se nagađa je li se doista radilo o građanskome udaru kojim se pokušalo svrgnuti Erdogana, "demokratski izabranog" despota, ili je pak to bila njegova "predstava", sasvim očekivano u Turskoj je uslijedio protuudar.

Nakon zatvaranja oponenata u vojnim i političkim redovima, svoj je rad protiv onih koji mu se protive proširio na sva druga područja uključujući medije i obrazovni sustav.

I dok su mediji već gotovo u potpunosti pod Erdoganovom kontrolom (nakon vijesti o državnome udaru Facebook, društvene mreže i dio internetskih stranica bili su blokirani), rad protiv druge utvrde sekularne Turske iznenadio je i zabrinuo mnoge. Novinska agencija Anadolu izvještava da je turski ministar obrazovanja otpustio 15 tisuća i 200 zaposlenika u prosvjeti zbog navodne umješanosti u organizaciju neuspjelog državnog udara.

Što je još šokantnije, ista agencija javlja da je turski Odbor za visoko obrazovanje zatražio ostavke svih dekana koji su trenutno na čelu 1577 fakulteta. 1176 je radilo na državnim, a 401 dekan na privatnim fakultetima.

No, priča ne staje ovdje. Turski Yenisafak izvještava da je država otkazala 21 tisuću licenci nastavnicima u privatnim školama čime je ovaj autoritarni vladar eliminirao "nepoćudne", kako u visokom, tako i u srednjoškolskom obrazovanju.

Predsjednik Erdogan sukobio se s akademicima ranije ove godine kad je više od 1000 članova akademske zajednice potpisalo peticiju kojom traže mir na jugoistoku zemlje i kritiziraju postupke vlade u rješavanju problema s populacijom Kurda koja ondje živi. Mnogi od onih koji su potpisali peticiju dobili su otkaz.

Nobelovac ekonomist Joseph Stiglitz kaže da je pitanje ovog sraza s akademicima dotaknuo na večeri s turskim dužnosnicima u siječnju ove godine uz argument da Turska ne može postati snažna ekonomska sila i sila znanja proganjanjem svojih najboljih umova.

L.B./izvor: Zerohedge, Bloomberg
foto: Pixabay

Još vijesti