Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Već 350 godina privlači studente: Na današnji dan 'rođeno' naše najveće sveučilište

MojFaks | Vijesti, 23.09.2019.Već 350 godina privlači studente: Na današnji dan 'rođeno' naše najveće sveučilište

Znate li koliko godina broji naše najstarije sveučilište?

Sveučilište u Zagrebu najstarije je sveučilište s neprekidnim djelovanjem u Hrvatskoj i među najstarijima je u Europi (najstarije hrvatsko sveučilište uopće je ono u Zadru iz 1396., no nije imalo neprekidno djelovanje).

Njegova povijest počinje 23. rujna 1669. kada je diplomom cara Leopolda I. zagrebačka Isusovačka akademija uzdignuta na status sveučilišta, objavljuje povijest.hr. Hrvatski Sabor diplomu je potvrdio na zasjedanju 3. studenoga 1671. Stoga Sveučilište godinu 1669. uzima kao godinu svoga utemeljenja, a 3. studenoga se obilježava Dan Sveučilišta.


...Ima li nas na vidiku? Ovo je karta s najboljim sveučilištima u Europi – provjerite je li Hrvatska uopće na mapi...


Od tada filozofski studij u Zagrebu, koji je počeo godine 1662., djeluje i formalno-pravno kao Neoacademia Zagrabiensis, odnosno kao javnopravna visokoškolska ustanova.

Isusovci su upravljali zagrebačkim sveučilištem više od stotinu godina, sve do 1773., kada papa Klement ukida taj red (obnovljen je 1814. godine).Godine 1776. Marija Terezija dekretom osniva zagrebačku Kraljevsku akademiju znanosti (lat. Regia Scientiarum Academia) s tri studija: Filozofskim, Bogoslovnim i Pravnim.


...Najbolji u Hrvatskoj: Splitsko sveučilište i dalje daleko ispred zagrebačkog na novoj ljestvici najboljih u svijetu...Hrvatski je sabor na poticaj biskupa Josipa Jurja Strossmayera donio zakonsku osnovu o Sveučilištu u Zagrebu na znamenitom zasjedanju 1861. godine. Car Franjo Josip potpisao je godine 1869., prilikom boravka u Zagrebu, zakonski članak o Sveučilištu u Zagrebu, a pet godina kasnije izrađen je novi zakonski članak koji je zaslugom bana Ivana Mažuranića dobio vladarevu sankciju 5. siječnja 1874. godine. Na osnovi toga svečano je 19. listopada 1874. otvoreno moderno Sveučilište u Zagrebu.

Zanimljiv je i podatak da zgrada Zagrebačkog sveučilišta, nije bila građena u tu svrhu, nego za bolničke potrebe – kako bi se rasteretila stara bolnica Milosrdne braće na Jelačićevu trgu. U njoj su održavane i gospodarske priredbe, jedno vrijeme bila je i prazna, a prije nego što je useljeno Sveučilište, u njoj je bila Tvornica duhana, donosi Smotra Sveučilišta u Zagrebu na svojoj FB stranici.

L.B./izvor: povijest.hr
foto: Facebook@Smotra Sveučilišta u Zagrebu


Sveučilište u Zagrebuobljetnica350 godinaKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se