L.B. u Nakon predavanja

'Raspalio' po studentima: 'Bolje je raditi nego učiti nebulozne skripte i biti vreća za udaranje profesorima'

Mnogi smatraju da je potpuno promašio poantu, no ima i onih koji se slažu s njim…

15. srpnja 2022 13:31
Diploma domaćeg fakulteta

Diploma domaćeg fakulteta Foto: V.K., MojFaks/MojFaks

Svakako je istina da će se u moru osoba sa stečenom diplomom naći i onih koji smatraju da je vrijeme koje su proveli studirajući – uzalud potrošeno.

vezano Dekanove nagrade za lajkove. Laganini Student medicine tvrdi: 'Dekanove nagrade dobivaju Instagram posvuduše'

Uz "instant-zvijezde", TikTokere, influencere koji zarađuju od svojih videa na raznim kanalima, ali i vijesti o korupciji u visokom obrazovanju te diplomama koje su, sumnjivim načinima, izdane nekim pojedincima, svakako je opravdano zapitati se – isplati li se?

Upravo to zapitao se jedan mladić koji je stigao i do odgovora koji je podijelio na popularnoj stranici Ispovesti. Kako on to poima, bolje je četiri godine usvajati praktična znanja i usavršavati se nego trošiti vrijeme na teoriju i predavanja.

"S diplomom do posla na kiosku za minimalac"

"Kada shvatite da je bolje 4 godine raditi i usavršavati se kroz praktičan rad nego 4 godine sjediti na kojekakvim predavanjima i učeći neke nebulozne skripte i knjige i biti vreća za udaranje iskompleksiranim profesorima, tada će vam biti bolje u životu", smatra i nastavlja dalje argumentom da su svi koji imaju drugačije mišljenje u deluziji.

vezano Što je čeka u budućnosti? Laganini Studentica misli da je upisala krivi fakultet: 'Osjećam se kao propalitet, imam 25 godina i još uvijek studiram'

"Dotad maštajte o pustim iluzijama i sa 25 godina očekujte da će neko jedva čekati da vas zaposli i da vam da dobru plaću, a jedino što će vam preostati će biti rad na kiosku za minimalac i onda mašite svojom divnom diplomom na koju ste izgubili 4 godine života. Ne isplati se žrtvovati ni društveni život ni pare ni strpljenje ni ništa da bi se dobio papir koji vam neće pomoći u životu ako niste snalažljivi", odlučan je.

Kako da liječe liječnici i rade odvjetnici bez fakulteta?

Njegovo razočarenje sustavom prepoznali su mnogi pratitelji ove stranice pa su mu pokušali ukazati da je on zapravo temelj pesimističnog viđenja visokog obrazovanja. Također su mu pokušali ukazati na profesije i zvanja koja je nemoguće prakticirati bez studiranja.

diploma diploma Foto: MojFaks

"Recite mi samo kako točno treba liječnik bez fakulteta liječiti? Znanjem biologije i kemije iz srednje škole? Jel' trebaju budući kirurzi da završiti praksu za mesara pa pravo u salu za operacije da ne gube vrijeme i društveni život na osnovni studij i specijalizaciju? Ne trebaju li budući sudci i odvjetnici završiti fakultet kako bi se upoznali sa svim granama prava? Mislite li da bi trebalo staviti nekog 'snalažljivog' da tumači zakone ili sastavlja ustav jedne države?", zapitao se ovaj čitatelj.

vezano "Nismo samo fancy blagajnice!" Vodič za brucoše Studentici prekipjelo jer stalno omalovažavaju njen fakultet: 'Mi nismo samo fensi blagajnice'

Drugi se pak slažu s ovim mladićem u jednome, a to je da ne moraju svi na fakultet.

"Fulao si poantu, ali se s jednim slažem - ne treba svatko, pod svaku cijenu studirati. Treba studirati onaj tko to želi i tko će uživati u tome, a ne da mu studij bude prolaženje kroz golgotu, kao što si ti opisao. Tebi je možda studiranje bilo gubljenje vremena s beskorisnim knjigama i odsustvo bilo kakvog socijalnog života, meni nije, nego naprotiv, a imam i odličnu plaću. Dakle, studiranje hvala bogu nije niti obavezno niti nužno za uspjeh, svako treba procijeni što mu leži i što voli", smatra pak ovaj čitatelj.

Društveni život ne pati, dapače!

A bilo je i onih koji su mu oponirali u tvrdnjama da tijekom faksa pati društveni život.
"Kao prvo, ne pati socijalni život... Pa najbolje žurke su za vrijeme studiranja! Druga stvar, vrijedi taj papir... Ooo, itekako podigne koeficijent. Treće, što se tiče usavršavanja... To ionako traje cijeli život", smatra pak ovaj čitatelj.

vezano Slika nije pronađena Nakon predavanja Majka se požalila na kćer – završila fakultet, ne radi i živi s roditeljima: 'Bruka što sam rodila!'

Mnogi su autora ispovijesti prozvali za ogorčenost, neupućenost i neutemeljeni pesimizam, a ako je suditi po broju komentara koje su napisali oni zadovoljni svojim odabirom da upišu i završe neki studij, čini se da je ipak bolje imati taj "papir", uz dozu smalažljivosti, ambicioznosti i probitačnosti.

Još vijesti