MojFaks u Nakon predavanja

Top domaće aplikacije koje su promijenile život studenata u 2022. godini: Jeste li ih isprobali?

Nekoliko aplikacija obilježilo je studentsku svakodnevicu tijekom 2022. godine. Evo koje su to!

5. listopada 2022 11:49
Neke domaće aplikacije podigle su popriličnu prašinu...

Neke domaće aplikacije podigle su popriličnu prašinu... Foto: Aggapom Poomitud via Shutterstock

Postoji aplikacija za gotovo sve! Digitalizacija je budućnost i ona je tu da nam olakša život.

Ako želiš staviti oglas da prodaješ neku stvar u studentskom domu, smanjiti stres kod čekanja u dugim redovima ili naučiti hrvatski znakovni jezik, možeš skinuti jednu od ovih aplikacija namijenjenih studentima.

Studoglasnik

Na Facebook grupama studentskih domova se često objavljuju razni oglasi onih koji nešto prodaju ili žele kupiti. Često ti oglasi završe zatrpani brojnim drugim objavama. Rješenje za taj problem je smislio Ivan Kalmeta, student multimedije na Sveučilištu Sjever u Varaždinu.

Ivan Kalmeta Ivan Kalmeta Foto: MojFaks

"Ideja mi je sinula početkom semestra jer sam imao želju napraviti neku aplikaciju namijenjenu studentima, ali nisam znao što točno, sve do početka 11. mjeseca kada mi je sinula ideja za oglasnik namijenjen stanarima studentskih domova u Hrvatskoj", rekao je Ivan za MojFaks.

vezano Ivan Kalmeta Karijera Student multimedije pokrenuo STUDOGLASNIK: U samo par sati prijavilo se preko 500 studenata

U Studoglasniku studenti mogu oglašavati stvari koje žele prodati i odabrati studentski dom u kojemu se nalaze, a zatim ih potencijalni kupci mogu kontaktirati.

Studoglasnik Studoglasnik Foto: Foto: Ivan Kalmeta, objavljeno uz dozvolu/MojFaks

Aplikacija je nastala u studenom prošle godine, a Ivan kaže kako mu je od ideje, pa sve do realizacije i lansiranja trebalo svega dva mjeseca. Svega par sati nakon što je aplikacija objavljena, registriralo se već 500 korisnika.

Q-LINE

Mnogima je poznata ona situacija kad dođemo u Student servis podići ugovor pa nam redomat izbaci broj 132, a na redu je tek broj 64.

vezano SC, Studentski Centar Sveučilišta u Zagrebu Akademska četvrt Velike novosti! Nema više čekanja za ugovor u SC-u: Aplikacija vam javlja kad ste na redu

Odnedavno postoji aplikacija Q-LINE koja omogućuje studentima da skeniraju QR kod na listiću redomata. Aplikacija ih tada stavlja u virtualni red i obavještava ih koliko je ljudi ispred u redu i koliko će vremena morati čekati. Tako mogu obavljati druge obaveze ili jednostavno sjesti na kavu i pratiti pomicanje reda na aplikaciji.

OnlyFax

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, nedavno je potpisao ugovor o suradnji s tvrtkom OnlyFax, koja proizvodi istoimenu aplikaciju, koja će studentima postati dostupna u novoj akademskoj godini 2022./2023. Ova je aplikacija namijenjena studentima, profesorima i poslodavcima.

vezano Slika nije pronađena Vijesti Stiže nova aplikacija za lakše studiranje: Isprobat će je studenti ovog velikog zagrebačkog fakulteta

"Ovo je prva studentska aplikacija koja donosi sve bitne informacije na jednom mjestu. Neke od glavnih značajki uključuju personalizirani raspored sati, integrirani studentski e-mail pretinac, grupne razgovore formirane na bazi upisanih predmeta te prikaz informacija sa studomata poput upisanih i položenih kolegija te prosjeka ocjena. Aplikaciji pristupate koristeći svoje AAI korisničko ime i lozinku", piše na Facebook stranici Filozofskog fakulteta.

WeaPay

O ovoj aplikaciji studenti imaju podijeljena mišljenja, ali ne možemo je ne spomenuti.

vezano Studenti tvrde da su gladni, a neki su se navodno i otrovali? Akademska četvrt Odsad obroke u menzama možete plaćati mobitelom: Evo kako funkcionira nova aplikacija – korak po korak

WeaPay je aplikacija koja omogućuje studentima digitalizaciju plaćanja u menzama. Funkcionira kao svojevrsni digitalni studentski novčanik na koji svaki student ponaosob uplaćuje sredstva te beskontaktno plaća obroke u menzama.

Preuzimanje aplikacije je besplatno, a nakon "skidanja" potrebno se ulogirati svojim AAI@Eduhr korisničkim identitetom. Međutim, iako se iza nje krije dobra namjera, WeaPay je postala kontroverzna aplikacija, sudeći po komentarima studenata koji ju koriste.

vezano Slika nije pronađena Akademska četvrt Kaos u menzama: Ispred ulaza redovi, subvencije se 'čudno' tope... Je li nova aplikacija kriva za sve?

vezano Red je skoro do paviljona! Akademska četvrt Nema kraja debaklu u menzama: Problemi s računima – neki ostali bez novca zbog tuđe večere

Tako se žale na bugove i duge redove u menzama, a mnogi se pitaju zašto se jednostavno nije uvelo plaćanje karticama na POS terminalima.

Gestikulator

Ova je aplikacija namijenjena učenju hrvatskog znakovnog jezika, a osmislili su ju i realizirali studenti FER-a Nikola Tomažin i Lovro Krčelić.

Korisnici ove aplikacije uče znakovni jezik kroz zabavu, točnije kviz, a sadrži i rječnik hrvatskog znakovnog jezika te se korisnici mogu međusobno dodati kao prijatelji. Također, korisnici mogu skupljati i bodove i vidjeti svoj položaj na rang-ljestvici.

Gestikulator pobrao lovorike na natjecanju LUMEN Gestikulator pobrao lovorike na natjecanju LUMEN Foto: screenshot via Facebook@LUMEN Development

Nikola i Lovro su Gestikulatorom osvojili prvo mjesto na natjecanju LUMEN, a osim toga su dobili i Rektorovu nagradu za 2021./2022. akademsku godinu.

Spiritus

Čuvanje uspomena na najmilije koji su preminuli je ono što aplikacija Spiritus omogućuje svojim korisnicima. Stvorila su je dva apsolventa filozofije Dino Jerković i Marko Šoljić.

Svaki korisnik tako može pisati životne priče o svojim bakama, djedovima ili drugim voljenim preminulim osobama. Moguće je umetati fotografije i videozapise te pregledavati uspomene drugih korisnika i slati im virtualne ruže.

Tvorci aplikacije polaze od zamisli da svaka osoba ima barem jednu priču koju je vrijedno ispričati, a pomoću nje sjećanja na nama drage ljude ostaju vječna. Za svoj su trud osvojili i prvo mjesto na natjecanju LUMEN.

DING

Traženje posla je mučno, teško i razočaravajuće, posebno za studente i mlade. Za lakše snalaženje u tom kaosu postoji aplikacija DING koja omogućuje studentima da lakše pronađu posao ili praksu u struci.

vezano Slika nije pronađena Karijera Isprobalo ju već 1700 studenata: Nova aplikacija pomaže vam naći posao, čak i kad ne znate što biste točno radili

Međutim, mnogi mladi nisu sigurni koji posao žele raditi niti što ih točno zanima, a spomenuta aplikacija se pozabavila i time. DING-ovi algoritmi tako prate interese korisnika i prema njima im nude poslove koji bi ih mogli zainteresirati, a s poslodavcima se mogu čuti i preko chata što rješava problem neodgovaranja na prijave za posao s kojima se svi kad, tad susretnemo.

Još vijesti