V.F. u Vijesti

Predsjednica Harvarda dala ostavku: Kritizirali je zbog kontroverznog svjedočenja o porastu antisemitizma

Predsjednica je rekla da je njezin potez u najboljem interesu Harvarda.

3. Siječnja 2024 13:12
Harvardsko Sveučilište

Harvardsko Sveučilište Foto: Canva

Predsjednica Harvarda Claudine Gay rekla je da će u utorak podnijeti ostavku, okončavši šestomjesečni mandat koji je bio obilježen optužbama za plagijat i reakcijom na njezino svjedočenje u Kongresu o antisemitizmu na kampusu.

Gay je bila pod pritiskom židovske zajednice Harvarda i nekih članova Kongresa da podnese ostavku zbog svojih komentara na kongresnom saslušanju 5. prosinca, dok se također suočila s nekoliko optužbi za plagijat za svoj akademski rad posljednjih mjeseci, piše Reuters.

U pismu harvardskoj zajednici, Gay je rekla da je njezina odluka da odstupi bila „neopisivo teška“.

„Nakon konzultacija s članovima Harvard Corporation, postalo je jasno da je u najboljem interesu Harvarda da dam ostavku kako bi naša zajednica mogla upravljati ovim trenutkom izvanrednog izazova s fokusom na instituciju, a ne na bilo kojeg pojedinca“ izjavila je Gay.

Kontroverzno svjedočenje

Harvard Corporation, 11-člano upravno tijelo sveučilišta, izjavila je u e-poruci zajednici da su njeni članovi „s tugom“ prihvatili Gayinu ostavku i da će prorektor i glavni akademski direktor, Alan Garber, preuzeti dužnost privremenog predsjednika.

Claudine Gay, bivša predsjednica Sveučilišta u Pennsylvaniji Liz Magill i predsjednica Tehnološkog instituta Massachusetts Sally Kornbluth svjedočile su 5. prosinca pred odborom Predstavničkog doma Kongresa SAD-a o porastu antisemitizma u sveučilišnim kampusima nakon izbijanja rata između Izraela i Hamasa u listopadu.

Trojac je odbio dati konačan odgovor „da“ ili „ne“ na pitanje republikanske predstavnice SAD-a Elise Stefanik bi li pozivanje na genocid nad Židovima prekršilo kodekse ponašanja njihovih škola u vezi s maltretiranjem i uznemiravanjem, rekavši da moraju uravnotežiti ga protiv zaštite slobode govora.

Iz Harvarda tvrde da nije bilo plagiranja

Navodeći nezadovoljstvo njihovim svjedočenjem, više od 70 američkih zakonodavaca potpisalo je pismo u kojem zahtijevaju da upravni odbori triju sveučilišta smijene predsjednike.

Magill je dala ostavku nakon reakcije javnosti zbog svojih komentara.

„Dvoje dolje“, napisala je Stefanik u utorak na platformi društvenih medija X. „Harvard zna da je ova davno čekana prisilna ostavka predsjednice antisemitskog plagijatora samo početak onoga što će biti najveći skandal bilo kojeg koledža ili sveučilišta u povijesti.“

Unatoč kontroverzi koja je zahvatila predsjednicu Gay, Harvard Corporation je prošlog mjeseca ponovno potvrdio svoje uvjerenje da ona može voditi Harvard kroz razdoblje visokih napetosti oko rata na Bliskom istoku. Također je navedeno da je neovisni pregled Gayinog akademskog rada utvrdio da nije počinila nedolično ponašanje u istraživanju. Proteklih je tjedana podnijela nekoliko ispravaka pogrešaka u citiranju.

Izložena rasističkim porukama

Gay je prva predsjednica crnkinja u 388-godišnjoj povijesti Harvarda, a članovi Harvard Corporation rekli su u utorak u svojim pismima zajednici da je bila izložena rasističkim napadima.

Neki od Gayinih kritičara, uključujući upravitelja hedge fonda milijardera Billa Ackmana, tvrdili su da je ona odabrana za tu ulogu kao dio napora škole da promiče različitost, a ne zbog njezinih kvalifikacija. Desničarski aktivisti, uključujući novinara i istraživača Christophera Rufoa, slavili su Gayinu ostavku u utorak kao pobjedu u njihovoj misiji ukidanja programa različitosti, jednakosti i inkluzije.

Ackman, koji vodi Pershing Square Capital Management, nije bio dostupan za komentar. Ponovno je objavio priču Harvard Crimsona o Gayinoj ostavci na platformi društvenih medija X.

„Nemilosrdna kampanja“ protiv Gay?

„Bilo je uznemirujuće sumnjati u moju predanost suočavanju s mržnjom i održavanju znanstvene strogosti, dvije vrijednosti koje su temeljne za mene, i zastrašujuće biti izložena osobnim napadima i prijetnjama potaknutim rasnim animusom“, rekla je Gay u svojoj izjavi.

Korporacija Harvard napisala je da je bila podvrgnuta „duboko osobnim i stalnim napadima“ koji su uključivali „rasistički vitriol usmjeren prema njoj putem sramotnih e-mailova i telefonskih poziva“.

Velečasni Al Sharpton, predsjednik National Action Network, rekao je u utorak u izjavi da je Gayina ostavka „napad na zdravlje, snagu i budućnost različitosti, jednakosti i uključenosti“. Za to je okrivio ono što je nazvao Ackmanovom „nemilosrdnom kampanjom“ protiv Gay. Sharpton je rekao da National Action Network planira prosvjed ispred Ackmanova ureda u New Yorku.

Još vijesti