Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Za sve one koji su ti prijatelji, jer kolega je preslaba riječ: Kada i kako kolega s faksa postane prijatelj?

MojFaks | Nakon predavanja, 12.04.2018.Za sve one koji su ti prijatelji, jer kolega je preslaba riječ: Kada i kako kolega s faksa postane prijatelj?

Mnogi će reći da 'prava' prijateljstva sklapamo u ranijim godinama života, odnosno, u osnovnoj i srednjoj školi, ali nažalost često izostavljaju fakultet. Premda smo na faksu sa svim ljudima (pa čak i profesorima) kolege, s nekima od njih postanemo i ostanemo pravi prijatelji - do kraja života.

S kolegama smo uglavnom dobri, pijemo s njima kave i pive nakon predavanja, raspravljamo o profesorima, pomažemo si međusobno te se vrlo rado sjetimo. No, u kojem točno trenutku kolega postane prijatelj?


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Svatko je imao drukčiji spomenuti trenutak, a svi koji su studirali znaju da su tijekom fakulteta stekli barem jednog dobrog prijatelja ili prijateljicu. O tome kako i kada kolega postane prijatelj razgovarali smo sa studentima različitih fakulteta, a njihovi odgovori otkrivaju priče iz kojih su se rodila prava prijateljstva.

"Ne sjećam se kako je počela priča između nas dvoje, mislim da je bila zbog majice benda Brkovi ili tako nešto. Moguće da smo skupa samo tračali druge jer je tu djevojku smarao jedan kolega s faksa pa je prestao jer me se plašio. Mislim, tko se ne bi bojao ćelavog, bradatog metalca od 100 kila kad mrko gleda", student Odjela kulturologije u Osijeku.

...Totalno drukčiji od drugih: Zašto su prijatelji s faksa posebni?...


"Na fakultetu mi uglavnom ljudi nisu odgovarali i ni s kim se nisam posebno zbližila osim s jednom curom s kojom sam i danas prijateljica. Oni koji mi nisu išli na živce iz grupe su bili okej i simpatični, ali ona mi je baš bila legenda. Shvatila sam da mi neće biti samo kolegica kada mi je dok smo se jedva još poznavale poslala jedan teški seminar samo da vidim na koju šemu se to treba pisati. Nakon jednog odlaska na kavu shvatile smo da obje obožavamo Lanu Del Rey pa smo brže bolje išle zajedno zapaliti pljugu i slušati 'High by the beach'", studentica Odjela za turizam i komunikacijske znanosti u Zadru.

...9 razloga zašto su prijatelji s faksa frendovi za cijeli život...


"Shvatila sam da smo frendice kad smo prvog tjedna na prvoj godini faksa otišle pitati za neku glupost pa se profesor derao 20 minuta na nas tri k'o da smo ga pitale za dozvolu da ubijemo nekog. Dan-danas se družimo, jednoj ću vjerojatno biti i kuma na vjenčanju iduće godine. Zanimljivo je što je svaka od nas tri iz drugog grada, a nakon tog deranja smo izbezumljene izašle u dvorište faksa zapaliti da dođemo k sebi i samo se gledale u čudu. Good times", bivša studentica Filozofskog fakulteta u Osijeku.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

"Kad sam doslovno na orijentacijskom danu još prije nego kaj je počeo faks izašla van zapaliti cigaretu i upoznala tu frendicu i kliknule smo isti tren. Uvijek govorim da cigareta spaja ljude", studentica Socijalnog rada u Zagrebu.

"Povezao nas zajednički seminar, a kasnije ljubav prema ispijanju kava umjesto predavanja. I dan danas se družimo",
studentica Političkih znanosti u Zagrebu.

"S tim kolegom (koji mi je sada jedan od najboljih prijatelja) povezao sam se tijekom jednog usmenog u profesorovom kabinetu. Profa nas je rešetao par sati i nakon što smo obojica jedva nekako prošli, onako iscrpljeni i sj*bani, otišli smo skupa na pivo i šutjeli barem pet minuta. Nakon petominutne šutnje nastavili smo pričati o svemu i svačemu, ali naravno prvo je na repertoaru bio taj nenormalni profesor i prokleti usmeni", student Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

"Kao posebno emocionalne trenutke ističem one kad bi pogledale ispitna pitanja pa odmah uspostavile eye contact koji kaže 'ne znam ništa, idemo na kavu iza?'", bivša studentica Političkih znanosti u Zagrebu


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

"Kad mi je kolega dao da jedem na njegovu iksicu jer sam svinja koja si je izbila limit za taj dan znala sam da mi je pravi prijatelj. Uopće se ne šalim",
studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu.

"U principu postali su mi prijatelji kroz zajednička hranjenja po menzi i hejtanje istih profesora", studentica Biotehnologije i istraživanje lijekova u Rijeci.

...'Prijateljske vrste': tipovi prijatelja koje ćeš upoznati na faksu...


"Shvatila sam da mi je prijatelj kad mi je uz puding koji bih ga zamolila da mi kupi u menzi jer, za razliku od njega, ja nisam imala pauzu između predavanja, počeo krasti žlice da imam ih čime pojesti. Dan danas te žlice materi služe kao dobra mjera kad radi kolače i torte"
, bivša studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

"Kad smo zapalili joint i napili se skupa na FER-ovoj brucošijadi znao sam to je to – ona je moja prijateljica jer 'kolegica' je slaba riječ",
student Fakulteta prometnih znanosti u Zagrebu.


Foto: Darko Ba/arhiva MojFaks

Sjećate li se vi trenutka kada se kolega pretvorio u prijatelja?

Ivana Petrić
foto: Darko Ba/arhiva MojFaks


kolegaprijateljstudentifrendoviKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se