Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

'Zna li itko što se u Hrvatskoj isplati studirati?' Student šumarstva pitao koji će mu fakultet nakon diplome osigurati posao: Odgovori će vas nasmijati i iznenaditi

MojFaks | Postani student, 20.07.2020.'Zna li itko što se u Hrvatskoj isplati studirati?' Student šumarstva pitao koji će mu fakultet nakon diplome osigurati posao: Odgovori će vas nasmijati i iznenaditi

Nakon objave rezultata državne mature, budući brucoši našli su se pred novim izazovom: kako odabrati 'pravi' fakultet?

Neki su svoje favorite davno odabrali, a drugima svaki dan donosi novo potencijalno zanimanje. Kako bi si olakšali istraživački dio posla o tome koje su prednosti, a koje mane pojedinih fakulteta, budući studenti odlučuju se na postavljanje pitanja starijim kolegama u grupama na društvenim mrežama jer ipak su informacije iz prve ruke najvažnije. Međutim, nekada nisu samo maturanti oni koji ne znaju što upisati, već se i neki starije kolege nađu u začaranom krugu – kada više nisu sigurno zašto su upisali određeni faks i vrijedi li trud za vrijeme studija kasnije kada treba naći posao u struci?

U grupi na Facebooku "Tražim/nudim studentski posao", jedan student Šumarskog fakulteta postavio je pitanje "Zanima me da li itko zna što se u Hrvatskoj isplati studirati, a da nakon završetka studija s diplomom u ruci mogu naći posao bez problema, a da to nije Medicina, FER, PMF?", na što su se mnogi odazvali u obliku komentara. 


...Dilema između 2 studija? Buduća zagrebačka studentica traži pomoć, a neki kolege joj poručili: 'Suze i patnja zagarantirane u svakom slučaju'...


"Najbolje ti je studirati sa stranačkom iskaznicom HDZ-a. Što god da završiš, bit ćeš direktor javnog poduzeća", glasio je jedan od prvih komentara. 

"Čim si postavio takvo pitanje 'ne isplati' ti se studirati ništa. Ekonomska računica isplativosti je u korist rada u komunalnom poduzeću Čistoća i to na kamionu. Uloženih godina za poslovanje 8, a plaća stalna i preko 10. Nema straha da će te netko zamijeniti", savjetuju drugi. 

Neki pak smatraju da će posla sigurno imati serviseri klime i oni koji završe tečajeve za obrve.

...Maturant traži savjet: Upisati OVAJ studij u Zagrebu ili Splitu? 'Zagrebački faks hvale, a za splitski kažu da je lošiji...'...


Ako si spreman učiti i uložiti trud i vrijeme i skupljati iskustvo još za vrijeme studija, pronaći ćeš posao bez problema. "Nema posla" je vrlo često mit onih koji nisu uložili 100% sebe u branšu kojom se žele baviti. Na kraju dana, bez truda i dokazivanja, jednako ti je završio faks ili ne završio, tako da stvarno biraj ono što te zanima, jer onda će se sve činiti kao nova avantura, a ne isprazno traženje iskustva. Posao se traži za vrijeme studija, a ne nakon završetka", savjetuju drugi.


Deficitarna zanimanja, FOI, logopedija kao recepti za doći do posla


...Vrijedi li diploma muke? Evo što vas u stvarnom svijetu čeka godinu i 5 godina nakon promocije...


Među dobrim poslovima navodi se i youtuber kao i FOI s kojim se nalazi posao i prije diplome. 

"Hm ako gledaš da ostaneš u RH onda ništa ako ne želiš otvoriti svoj obrt.. Ovisi što ti ide od ruke... Možda mehatronika ili elektrotehnika.. Pa privatna auto radnja.. Tu ima uvijek posla...".

"Previše faktora utječe na to hoće li se studij na kraju 'isplatiti'. Studiraj što voliš, a poslije se trudi da uspiješ u tome. Crtu ćeš podvući za 50 godina", napisali su kao i savjetovali da gleda deficitarna zanimanja. 

"Mislim da od pomagačkih prednjači logopedija... Probaj naći kombinaciju nečeg što te zanima i što ima relativno ok zapošljivost (razmisli i bi li htio ostati u Hr ili ići vani), prouči plan studija, silabuse itd. Da vidiš je l' to stvarno to i vidiš li se u tome. Mislim da postoje i neki ok online upitnici za profesionalnu orijentaciju, tipa Mrav upitnik, na engleskom možeš pokušati naći neku verziju RIASEC-a. Mislim da je koma studirati nešto što te ne zanima, jer studirati i ono što te zanima zna biti naporno, a ovako ubi svaku motivaciju", savjetovali su. 


S ekonomijom ima posla?


"Odeš na ekonomiju i poslije radiš u bilo kojem kafiću. Bez problema", glasio je jedan komentar dok je dosta reakcija dobio komentar nekadašnjeg studenta Ekonomije. 

"Svi kažu da s ekonomijom nema posla, ja još nisam bio dana bez posla od završetka. Trebalo mi je manje od 3 godine za iznadprosječnu plaću u Zagrebu, smjer računovodstvo/revizija. Ali treba imati i malo predispozicije za to, logički, a i nije da je svakome zabavno pola dana provoditi analizirajući nekakve beskonačne excelice i podatke. Ja ne volim ljude previše pa mi je zabavnije raditi s podacima i brojevima! Uglavnom više nego zadovoljan i sa znanjem i s poslom koji mi je faks omogućio. Iako, mislim da se mi duplo više naradimo od većine drugih struka, koje dosta naginju apstrakciji i prodaji magle (mislim na druge odjele unutar firmi - ljudski resursi, prodaja, marketing, nabava, uprava i sl.). I definitivno najveća količina znanja i informacija za naučiti i pratiti nakon faksa", napisao je on.


Romantični savjeti nisu uvijek najpametniji


Ima i onih romantičara među članovima grupe koji su kolegi savjetovali odabir po onoj staroj "studiraj što voliš, a ostalo će doći na svoje". "Besmisleno ti je upisivati faks ako ti to područje ne ide i ako to ne voliš, jer postoje realne velike šanse da ne završiš, posebno ako ti to ne ide", jedan je od komentara. No, i ljubav ima svoje granice. Jer interes i strast su jedno, a stanje na tržištu i život kasnije nešto sasvim drugo.

"Nažalost mislim da ovi savjeti studiraj što voliš nemaju smisla... Da danas mogu ponovno miljama bih drugačije izabrala.. Zapravo sam mišljenja da se faks kod nas prerano bira, a većina škola te ne usmjeri prema onome kaj ti leži", glasio je jedan od komentara. 

A.Z.
foto: Darko Ba/arhiva, MojFaks


studentifakultetposaoupisisavjetiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se