Vodič za brucoše #samostalno #prvikoraci #prviposao #napuninovčanik #svezafaks

Pitaš se imaš li pravo vikendom jesti u menzi? Saznaj iz prve ruke pravila korištenja iksice u našem kratkom vodiču

MojFaks | Vodič za brucoše, 10.10.2018.Pitaš se imaš li pravo vikendom jesti u menzi? Saznaj iz prve ruke pravila korištenja iksice u našem kratkom vodiču

Iksica je daleko najcjenjenije blago svakog pravog studenta. Zahvaljujući njoj dobivamo besplatne ulaze u klubove (ili barem manje cijene), imamo pravo na razne popuste, ali i ono najbitnije - koristimo ju kako bismo se hranili u menzi!

Svi pamte svoj prvi odlazak u menzu - radi se o gotovo pa mističnom iskustvu koje svatko proživljava na svoj način. Većina brucoša je ipak već nekad bila u menzi i prije nego što su sami postali studenti, svi se bar jednom prošvercaju na tuđu iksicu. Ipak, prvi pravi odlazak je ipak onaj kada dođeš sa svojom iksicom i kreneš trošiti svoj mjesečni limit.

Izvor: unicath.hr

Vjerojatno znaš da ti iksica donosi gotovo pa besplatnu hranu, no znaš li koja su pravila korištenja iksice?

Nažalost, na iksicu ne možeš jesti jesti u neograničenim količinama


Za početak, nerijetko se zna dogoditi da neki od studenata završe u minusu na iksici, ili im to barem piše na dnu računa koji dobiju u menzi. Istina je da se na iksici ne može ići u minus i kad dođe do toga, radi se o jednostavnoj greški sistema. Ipak, to ne znači da možeš jesti što god želiš i u kojim god količinama.

Moguće je ući u minus na iksici, ali bez panike jer je riječ o greški u sistemu! ...izvor: arhiva MojFaks/Facebook

Ovisno o tome koju razinu prava imaš na iksici, možeš i toliko jesti. Ako studiraš u gradu u kojem ti je i prebivalište, nažalost se nećeš moći toliko usrećiti koliko oni koji su otišli od kuće kako bi se obrazovali. Nemaš pravo jesti u menzi vikendom, kao ni kad su u pitanju državni praznici i blagdani.

...Zagrebačkog studenta iznenadilo stanje na računu: Znate li da možete ući u minus na iksici?...Ipak, na dan možeš pojesti dva menija, što je samo jedan manje od onih koji su kilometrima daleko od svojeg doma. Zvuči predobro da bi bilo istinito, zar ne? Zato što i je - na iksici imaš na dvotjednoj bazi dosta manji iznos od "vangradske" iksice tako da uzimajući dva menija dnevno nećeš uspjeti izdržati do ponovne "nadoplate" iksice, te ćeš nakon par dana ostati s nulom na računu.

Dnevno se možeš počastiti s dva slatka proizvoda i čak pet mliječnih!


Oni koji su u studentskom domu (ili učeničkom domu koji nema prehranu) ili su sportaši, imaju najvišu razinu prava i dnevno mogu uzeti do tri meni obroka, bez straha da će ostati bez subvencije na iksici prije vremena za nadopunu. Štoviše, u većini slučajeva se dogodi da se razdoblje završi u debelom plusu te straha od minusa nema!

...Kako se u menzi jelo prije iksice? Pogledajte čime su prije 20 godina studenti plaćali hranu – FOTO...Ako te do sada nije osvojio studentski život, zasigurno sada hoće - s iksicom, osim na mliječne proizvode i meni, imaš pravo na slatkiše, pa tako svaka menza ima u ponudi nešto slatko. Bilo da se radi o pudingu, kolaču, sladoledu ili bureku, na dan se možeš počastiti s dvije takve stvari. Što se tiče mliječnih proizvoda, imaš pravo dnevno uzeti njih čak pet! Svi koji se muvaju po menzama znaju koliko je Euforija zlata vrijedna, a pogotovo kada se ulovi mitska Euforija od jagode!

Foto: privatna arhiva/MojFaks

Sve u svemu, moramo priznati, ne krivimo one koji upišu faks samo kako bi imali studentska prava - menza je mjesto koje dio vremena mrzimo, no ipak veliku većinu obožavamo!

Ana Šoda
foto: arhiva MojFaks/scpu.hr/Pixlr


vodič za brucošesavjetikratki vodič za korištenje iksiceiksicamenzabrucošiKako bi poboljšali funkcionalnost stranice, MojFaks koristi kolačiće (cookies). Više o kolačićima pročitajte u uvjetima korištenja.

Slažem se